نیروگاه های بادی از جمله مراکز تولید انرژی هستند که به دلیل جای گزینی باد به جای سوخت های فسیلی برای تولید برق از اهمیت ویژه ای برخوردارند. استفاده از توربین های بادی در سراسر دنیا رو به گسترش است. نیاز به تولید انرژی بیشتر، ملاحظات زیست محیطی، کمبود منابع زیرزمینی در اغلب کشورها، از مواردی است که تمایل به استفاده از این فن آوری را افزایش داده است.
هم اکنون در بسیاری از کشورهای جهان از جمله دانمارک و آلمان، درصد قابل توجهی از انرژی الکتریسیته از طریق نیروگاه های بادی تأمین می شود. برای مثال در دانمارک در حدود 20 درصد مصرف الکتریسیته سالانه از طریق انرژی باد تأمین می شود. با این حال سهم نیروگاه های بادی در تولید برق جهان تنها 3% است .در کشور ما نیز از مدت ها قبل قدم هایی در این راه برداشته شده است و هم اینک پروژه هایی در شمال (منطقه منجیل) و شرق (بینالود ـ خراسان) در دست اجرا است.
تا اواخر سال 1383 تعداد 51 عدد توربین بادی در سایت های مختلف بادی در اطراف شهر منجیل و رودبار نصب شده بود که ظرفیت مجموع آن 21هزار 580 کیلو وات بوده و مشتمل بر 27 واحد توربین 300 کیلوواتی ، 2 واحد توربین 500کیلوواتی در مناطق رودبار و منجیل، 18 واحد توربین 550 کیلوواتی و سه واحد توربین 660 کیلوواتی و یک واحد 600 کیلو واتی در بابائیان منجیل بود.
هم اکنون در نیروگاه بادی منجیل حدود 87 توربین بادی نصب است که می تواند سالانه 180میلیون کیلووات ساعت برق تولید کند. هم چنین نصب سایت جدید با حدود 36 دستگاه توربین در این نیروگاه در حال اجرا است که در صورت پایان عملیات اجرایی نصب این توربین ها در سه تا چهار ماه آینده، ظرفیت تولید برق نیروگاه به 100مگاوات و میزان تولید سالانه برق آن به 300 میلیون کیلووات ساعت افزایش خواهد یافت.
این توربین ها که از سه پره به طول تقربیی 30 متر ساخته شده اند انرژی جنبشی باد را توسط ژنراتوری که در پشت پره ها قرار دارد، به انرژی الکتریکی تبدیل می کنند و در شرایطی که وزش باد مناسب باشد، هر کدام از این توربین ها قادرند در هر ثانیه حدود یک مگا ژول انرژی الکتریکی تولید کنند.
استحصال انرژی از باد توسط توربین های بادی:
در توربین های بادی، انرژی جنبشی باد به انرژی مکانیکی و سپس به انرژی الکتریکی تبدیل می شود. استفاده فنی از انرژی باد وقتی ممکن است که متوسط سرعت باد در محدوده m/s 5 الی m/s 25 باشد. پتانسیل قابل بهره برداری انرژی باد در جهان Ej 11 (هر 1 گاژول معادل 1018 ژول) برآورد گردیده است که ازاین مقدار 60000 مگاوات ظرفیت نصب شده تا اواخر سال 2005 میلادی ( 1383ه.ش) در جهان می باشد.
مزایای انرژی باد:
از جمله مزایای استفاده از انرژی باد می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
· عدم نیاز توربین های بادی به سوخت
· رایگان بودن انرژی باد
· توانایی تأمین بخشی از تقاضای انرژی برق
· کمتر بودن نسبی قیمت انرژی حاصل از باد نسبت به انرژی های فسیلی
· کمتر بودن هزینه های جاری و هزینه های سرمایه گذاری انرژی باد در دراز مدت
· تنوع بخشیدن به منابع انرژی و ایجاد سیستم پایدار انرژی
· قدرت مانور زیاد جهت بهره برداری در هر ظرفیت و اندازه (از چند وات تا چندین مگاوات)
· عدم نیاز به آب
· عدم نیاز به زمین زیاد برای نصب
· نداشتن آلودگی محیط زیستی نسبت به سوختهای فسیلی
· افزایش قابلیت اطمینان در تولید انرژی برق
· ایجاد اشتغال