سیستم ارتینگ صاعقه گیر
-حوضچه ارتconcrete Earth pit
برای تست هر سیستم زمین و اتصال هادی به زمین و به یکدیگر لازم است از حوضچه های ارت استفاده شود لازم به ذکر است که حوضچه های ارت بتنی در مقابل ارت پلاستکی با توجه به استحکام ساختمانی بیشتر و طول عمر بیشتر از اطمینان بیشتری برخوردارند.
–سیستم ارت Earthing system
حداکثر مقاومت سیستم ارت قابل قبول برای سیستم صاعقه گیر ۱۰ اهم می باشد که توسط دستگاه های ارت سنجی از قبیل ارت سنج کیوریتسو ژاپن و دیگر مارک های ارت سنج دیجیتال به روشهای سه سیمه، چهار سیمه و… اندازه گیری می شود.
سیستم های اتصال به زمین پایه و اولیه از یک الکترود به داخل زمین تشکیل شده اند. استفاده از یک الکترود جهت اتصال به زمین متداول ترین شکل از انواع اتصال زمین یا سیستم ارتینگ است.
انواع مدل های طراحی سیستم ارت شامل تک میله، میله های متعدد زمین، مش و صفحات زمین می باشد. این سیستم ها به طور عمده در پست های تولید برق، دفاتر مرکزی، سایت های برج برق، مجتمع های مسکونی بزرگ و…نصب می شوند.
رخداد اتصال کوتاه Short Circuit در سیستم های قدرت به دلیل اضافه ولتاژهای موقت و گذرا و همچنین آسیب دیدن برخی تجهیزات پیشامدی معمول به شمار می آید. هنگام وقوع خطای فاز به زمین، ولتاژ فازهای سالم نسبت به زمین و بدنه تجهیزات به مقدار زیادی افزایش مییابد. زمین کردن مناسب نقاط نیترال Neutral grounding در سیستم قدرت باعث کاهش این اضافه ولتاژها Overvoltage میشود.
در اثر بروز خطای اتصال کوتاه فاز و یا فازها به زمین(اتصال یک فاز Single Line to Ground Fault یا دو فاز double line)، جریان زیادی به زمین وارد خواهد شد و سبب به وجود آمدن گرادیان پتانسیل سطحی بزرگی در محوطه پست های برق میشود این امر ممکن است افراد را در معرض شوک ناشی از ولتاژ گام step voltageیا تماس قرار دهد. به همین دلیل وجود شبکه مش اتصال به زمین با فاصله مناسب بین هادی های آن باعث کاهش گرادیان پتانسیل سطحی می شود.
شبکه های مش به طور چشمگیری میزان تماس با زمین را افزایش می دهند، در نتیجه مقاومت زمین کاهش می یابد.
شبکه های اتصال به زمین مش به طور چشمگیری میزان تماس با زمین را افزایش می دهند، در نتیجه مقاومت زمین به همان نسبت کاهش خواهد یافت. از مهمترین پارامترهایی که در طراحی شبکههای زمین مدنظر است می توان به ولتاژ حلقه (مش)، ولتاژ گام، ولتاژ تماس و مقاومت شبکه زمین اشاره کرد که با طراحی مناسب شبکه اتصال به زمین این پارامترها تا حد مطلوبی کاهش میآیند.
تعیین دقیق ولتاژهای تماس و گام از نظر طراحی دارای اهمیت ویژه ای است و روشهای مختلفی جهت محاسبه ارایه می شود. اما در حال حاضر در صنعت برق ایران طراحی شبکههای اتصال به زمین اکثرا بر اساس استانداردهای IEEE80 صورت می گیرد
با توجه به مقالات و استانداردهای ارایه شده، بحث طراحی شبکه زمین از دو دیدگاه حالت ماندگار و رفتار شبکه زمین در حالت گذرا دارای اهمیت می باشد
در سيستم ستاره ای، سيم زمين مربوط به برق ورودی بعنوان يك نقطه مركزی فرض می شود وساير سيمهای زمين بصورت شعاعی به هر يك از دستگاهها وصل می شوند، در حاليكه در سيستم شبكه ای، سيم زمين مربوط به برق ورودی به شبكه مش يا ماتريس سيمهای زمين متصل است و اين سيستم كل مساحت مكان نصب دستگاهها را تحت پوشش قرار می دهد.
بنابراين هر دستگاه بصورت جداگانه و با استفاده از سيمهای بسيار كوتاه به شبكه متصل می شود. نصب سيستم شبكه ای بسيار مشكل است و اگر چه نصب آن در سايتهای كامپيوتر كه در طبقات بالا واقع شده اند راحتتر است، اما مزايايی نيز به دنبال دارد:
– كل شبكه دارای ولتاژی در حد ولتاژ ارت می باشد.
– شبكه امپدانس بسيار پایينی برای تمام فركانسها ايجاد می كند.
– اتصال تجهيزات به شبكه ساده است.
اما نصب سيستم ستاره ای بسيار ساده تر و در نتيجه متداولتـر است.
جهت سفارش ارت سنج مورد نیاز خود با تنوع در برندهای معتبر و دیگر تجهیزات اندازه گیری به این صفحه مراجعه کنید.
برای دانلود فایل متنی این تحقیق بر روی لینک کلیک کنید.